RECOMANACIONS PER AL CAMP

Publicat al Calendari dels Pagesos el 2007

4 respostes a “RECOMANACIONS PER AL CAMP”

 1. Joan Burch i Buch de Can Gatziu (Vall de Llémena) ha dit:

  Per lluna vella (plena) s’ha de sembrar les mongetes i els fesols, les patates, els carbassons i les carabasses. S’ha de tallar o podar les plantes que els cauen les fulles i les serments (dels ceps).

  Per lluna nova es tallen o poden les plantes que no els cau mai la fulla. Si es sembren les plantes de l’horta (mongetes) creixen molt ufanes i treuen poques tavelles.

 2. josep mirall ha dit:

  Penso que seria molt interessant, amb la informació que teniu acumulada durant aquests 150 anys, que publiquesiu en aquesta web i també en paper, la influencia de la lluna en totes les feines del camp i del bosc.

  • Calendari dels Pagesos ha dit:

   La influència de la lluna a les feines del camp (tenim la dita: “Si no vols l’arbre corcat, en lluna vella ha de ser tallat”) així com de la pròpia vida de l’home (una altra dita diu dels fills que han de venir: “En lluna plena será nena i en lluna minvant será infant”) és un tema d’observació i saviesa dels nostres avantpassats i de discusió molt recorrent als nostres dies en que busquem explicacions científiques i exactes a totes les coses.

   Serà un plaer mirar de recollir totes aquelles coses que s’hagin publicat al respecte i un tema a tenir en compte per a properes publicacions. Convidem a tots aquells que en sapiguen coses que col.laborin per fer-ne un recull. Sobretot: recollir aquella saviesa dels nostres avantpassats o dels nostres pares o avis que encara són vius i ens les poden explicar perque no es perdin per sempre més.

 3. Calendari dels Pagesos ha dit:

  Per combatre els pugons, que tant perjudiquen als fruiters i verdures, anirá bé ruixar-los amb la fórmula següent: 10 grams de puntes de cigar barrejat amb un litre d’aigua. Es té en maceració durant 48 hores, es filtra i es ruixen les fulles atacades de pugons.
  (Consell pràctic publicat al Calendari dels Pagesos el 1931)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.