HISTÒRIA

”Xil.lografies amb imatges alusives al cicle de l’any, publicades des del 1861, del gravador Noguera (el més prolífic i el tercer d’una saga de quatre Noguera) i molt probablement dibuixades per Ramon Puiggarí”

150 anys mesurant el temps
Història dels calendaris publicada l’any 2011 en format PDF


Cronologia del Calendari dels Pagesos
1440 Invenció de la impremta de tipus mòbils atribuïda a Johannes Gutenberg.
1448 Primer calendari imprès en Alemany per Gutenberg, descobert en una relligadura de la biblioteca de Wiesbaden.
1501 Primera referència a un llunari imprès en llengua catalana. Marià Aguiló l’esmenta en El catalogo de obras en lengua catalana (Madrid 1923). Probablement una edició del Lunari de Bernat de Granollachs.
1513 Publicació del Lunari de Bernat de Granollachs imprès per Joan Rosenbach a Barcelona, considerat el primer almanac imprès a Catalunya que es conserva.
1815 Regnat absolutista de Ferran VII. Abolició de la llibertat de premsa, es prohibeix l’edició d’almanacs i calendaris.
1815–1855 Monopoli estatal en matèria d’edició i publicació d’almanacs.
1842 El llibreter Juan Llorens funda la Casa Llorens al carrer de la Palma de Santa Caterina núm. 5 de Barcelona.
1855 Regnat d’Isabel II. 2 de juliol Proposta de llei per lliberalitzar l’edició d’almanacs i calendaris.

28 de novembre: publicació de la llei per la qual es permetia l’edició d’almanacs i calendaris per el 1856.

Publicació, entre d’altres almanacs, del Calendari del Pagès per el 1856 editat per l’Institut Agrícola Sant Isidre de Barcelona i imprès per Antoni Brusi.

1860 Juan Llorens posa una impremta en el seu establiment.

La Casa Llorens del carrer de la Palma de Santa Caterina nº 5 publica el primer Calendari dels Pagesos per el 1861 amb portada del gravador Celestí Sadurní i en els seu interior amb xilografies de Josep Noguera probablement a partir de dibuixos de Ramon Puiggarí.

1864 Primer canvi de portada del Calendari dels Pagesos.Per una portada orlada on s’hi representen estris i eines de pagès i escenes costumistes gravada per Josep Noguera.
1874 Nou canvi de portada per l’actual amb la Roda Perpètua manllevada del llibre Secrets de Agricultura Casa Rústica i Pastoril.
1875 Antoni Maria Morera, besavi de l’actual editor, publica el Calendario de El Ermitaño de los Pirineos.
1894 Canvi de gravats a l’interior del Calendari dels Pagesos per uns d’autoria desconeguda.
1907 Els hereus de la Casa Llorens venen els drets del Calendari dels Pagesos a la llibreria Camí del Carrer Joaquim Costa, 64 de Barcelona.
1927 El Calendari dels Pagesos manlleva del Calendario El Tiempo les il·lustracions del dibuixant Ricard Opisso que encara avui es publiquen.
1936 Degut a l’estat revolucionari i anticlerical que viu el país, el Calendari dels Pagesos per el 1937 no publica el santoral. En el seu lloc publica una llarga llista de consells per la pagesia.
1939 Victòria de les tropes feixistes. Inici del règim i la repressió franquista.La publicació del Calendari dels Pagesos per al 1940 s’edita encara en català. Les mancances de postguerra en matèries primeres fa que per aquesta edició s’aprofiti paper amb copons de racionament imprès per imprimir-lo.
1940 L’edició per el 1941 ja surt totalment castellanitzat i com a “Calendario de los Payeses“.
1961 El “Calendario de los payeses” fa una edició especial amb motiu del centenari de la publicació del Calendari dels Pagesos.
1975 Llibreria Camí ven els drets del Calendari dels Pagesos a Estanislau Tomàs Morera, el qual ja tenia cura de l’edició del calendari de El Ermitaño de los Pirineos.

20 de novembre, mor el general Franco, s’inicia el camí a la democràcia i l’assoliment de les llibertats legítimes del poble.

El Calendari dels Pagesos per al 1976 torna a publicar-se en català i experimenta un notable augment de vendes.

2010 Edició especial del Calendari dels Pagesos per al 2011 amb motiu dels 150 anys de la seva publicació.

Els comentaris estan tancats.