EL CALENDARI

 portada 2017-web

Que tothom estigui atent,
els PAGESOS i altra gent:
per l’octubre, els seus primers,
tindrem CALENDARI llest !!

Novetats de la nova edició: calendari de fruites i verdures de temporada i calendari de paret extraïble !!

 

Distribuit per: SGEL
Sociedad General Española de distribución, S.A.
Sector C – Carrer K – Zona Franca
08040-BARCELONA
Tel.: 93.261.69.93

25 respostes a “EL CALENDARI”

 1. Joan Burch i Buch de Can Gatziu (Vall de Llémena) ha dit:

  Us cito dos refranys que deien antigament els pagesos de la Vall de Llémena quan veien boires i preveien pluja:
  ” Quan a Sant Roc abriga el capot
  pluja de seguida” (és a dir, quan Sant Roc quedava cobert de boira)

  “Quan la Mare de Déu porta vel
  pluja al cel” (feia referència a Mare de Déu de Rocacorba)

 2. Batiste Carnicé Comella ha dit:

  Bones, sóc un pagès de la plana de Lleida i volia felicitar-vos per aquest calendari. Fa molts anys que el compro, i volia ajudar a la millora d’aquest. M’he adonat que cada any poseu la festa major d’estiu de Vilanova de Segrià el dia 8 de setembre i fa molts anys que la van canviar. Ara es fa el dia 16 de juliol, la Mare de Déu del Carme, per aquesta raó, agrairia que ho canviéssiu. Moltes gràcies.

 3. Calendari dels Pagesos ha dit:

  El dia afegit en els anys bixestos correspon a la correcció del calendari afegint les 6 hores anuals de més que en 4 anys s’acumulen en un dia (per mantenir sincronitzat el calendari amb l’any astronòmic i estacional) .
  Quan es decidí afegir-lo comptaren dues vegades el sisè dia anterior a les calendes romanes (primer dia de cada mes). D’aquí ve el nom de bixest, en llatí bisextus, és a dir, dues vegades sis. I per tant el dia s’afegí entre el 23 i el 24, sis dies abans de l’1 de març, que prengueren com a dia de referència.
  Les calendes era el sistema dels romans per comptar els mesos, que el dividien en tres parts: Calendes (primer dia del mes), Nonas (cinquè dia del mes) i Idus (tretzè dia del mes). Llavors comptaven els dies anteriors o posteriors a aquestes dates de referència.
  L’any 47 abans de Crist, Juli Cèsar, aconsellat per l’astrònom Sosígenes d’Alexandria, decretà la correcció del calendari establint els tres anys de 365 dies i un de 366.
  Per saber-ne mes sobre el tema podeu consultar l’article L’evolució del Calendari a la Hemeroteca, Calendari El Ermitaño, 2010.

 4. David Gimeno i Ayuso ha dit:

  Hola,

  M’acaben de comentar que a Mèxic hi ha el Calendario Galván. No sé si el coneixeu però el trobareu a http://www.calendariodelmasantiguogalvan.com.mx/.

  Salut!

 5. joan ha dit:

  Jo no soc pagès però m’encanta el calendari dels pagesos.

 6. Joan Parareda Prats ha dit:

  Sr.Amadeu Carbó

  Benvolgut Senyor:

  Moltes gràcies per la informació anotada sobre els almanacs o calendaris dels Pagesos, que s’editen als Estats Units d’Amèrica, com és ara el “Former’s Almanac”.

  De nou, felicitats per aquets 150 anys de constància i bona feina, vers el món de la pagesia i de les nostres tradicions i cultura.

 7. senga ha dit:

  A casa nostra, des de fa molts anys, no pot faltar el calendari…… Per molts anys
  poguem seguir disfrutant estones d’una repassada als seus fulls.

 8. Joan parareda Prats ha dit:

  Fa uns 40 anys que compro el Calendari dels Pagesos, però a casa els meus pares ja el compraven.
  Moltes felicitats per aquets primers 150 anys de pubicació i que en pugin complir molts més.
  Anècdota:
  – En un viatge a Nova York l’any 1993, en una gran llibreria, amb sorpresa vaig veure i després comprar, el que semblava el nostre Calendari dels Pagesos escrit en anglès. És amb un contingut molt semblant, el mateix tipus de paper i format lleugerament més petit i amb el mateix estil de gravats. El seu nom és “Farmers Almanac” i en aquell any complia el 176 aniversari de la seva publicació ininterrrumpuda. No se si el coneixen.

  • Amadeu Carbó ha dit:

   Benvolgut lector.

   Calendaris i almanacs semblants als nostres Pagesos o a l’inrevés van ser un fenomen editorial no només a Europa sinó també especialment als Estats Units. Aquest fet va lligat a que la Constitució dels Estats Units (1781) reconeix la llibertat de premsa com a dret fonamental i per tant tots aquests tipus de publicació van trobar camp adobat en el propi marc legislatiu. En el cas europeu les monarquies absolutistes i les estructures de l’antic règim no permetien el lliure trànsit de la informació i molt menys en els sectors populars de la població . Les idees il·lustrades i posteriorment els canvis que va generar el liberalisme i les constitucions de finals del XVIII i durant el XIX a semblança de l’Americana van permetre un esclat de calendaris així com de diaris ja que és un fenomen paral·lel.

   Pel que fa a la publicació que esmenteu “Farmer’s Almanac” va iniciar-se el 1818 a Morristown, Nova Jersey a cura de David Young i Jacob Mann com editors. La seva primera publicació coincideix després de l’any “sense estiu” que va suposar una catastrofe per les explotacions agrícoles. Com a curiositat us podem dir que l’any 2006 es va fer un intent de donar-li format televisiu a l’americana, experiencia que no va anar mes enllà.

 9. Alfred Traval ha dit:

  Els que encara estem a pagès i treballem la terra i el bestiar, es un clàssic tenir a mà lo calendari anualment.
  Gràcies.. gracies i gràcies…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.