INICI

Fe d’errata: Al Calendari dels Pagesos, la lluna nova ha d’anunciar-se el dia 20 de gener en lloc del dia 21.

A PARTIR DEL 29 D’OCTUBRE (Sant Narcís)
ES PODEN ADQUIRIR EN 1.600 PUNTS DE VENDA
EN QUIOSCS I LLIBRERIES DE CATALUNYA
També a ANDORRA i MADRID (Llibreria Blanquerna)

Distribuit per: SGEL
Sociedad General Española de distribución, S.A.
Sector C – Carrer K – Zona Franca
08040-BARCELONA
Tel.: 93.261.69.93


24 respostes a INICI

 1. Joan Burch i Buch de Can Gatziu (Vall de Llémena) diu:

  Us cito dos refranys que deien antigament els pagesos de la Vall de Llémena quan veien boires i preveien pluja:
  ” Quan a Sant Roc abriga el capot
  pluja de seguida” (és a dir, quan Sant Roc quedava cobert de boira)

  “Quan la Mare de Déu porta vel
  pluja al cel” (feia referència a Mare de Déu de Rocacorba)

 2. Calendari dels Pagesos diu:

  El dia afegit en els anys bixestos correspon a la correcció del calendari afegint les 6 hores anuals de més que en 4 anys s’acumulen en un dia (per mantenir sincronitzat el calendari amb l’any astronòmic i estacional) .
  Quan es decidí afegir-lo comptaren dues vegades el sisè dia anterior a les calendes romanes (primer dia de cada mes). D’aquí ve el nom de bixest, en llatí bisextus, és a dir, dues vegades sis. I per tant el dia s’afegí entre el 23 i el 24, sis dies abans de l’1 de març, que prengueren com a dia de referència.
  Les calendes era el sistema dels romans per comptar els mesos, que el dividien en tres parts: Calendes (primer dia del mes), Nonas (cinquè dia del mes) i Idus (tretzè dia del mes). Llavors comptaven els dies anteriors o posteriors a aquestes dates de referència.
  L’any 47 abans de Crist, Juli Cèsar, aconsellat per l’astrònom Sosígenes d’Alexandria, decretà la correcció del calendari establint els tres anys de 365 dies i un de 366.
  Per saber-ne mes sobre el tema podeu consultar l’article L’evolució del Calendari a la Hemeroteca, Calendari El Ermitaño, 2010.

 3. David Gimeno i Ayuso diu:

  Hola,

  M’acaben de comentar que a Mèxic hi ha el Calendario Galván. No sé si el coneixeu però el trobareu a http://www.calendariodelmasantiguogalvan.com.mx/.

  Salut!

 4. joan diu:

  Jo no soc pagès però m’encanta el calendari dels pagesos.

 5. Joan Parareda Prats diu:

  Sr.Amadeu Carbó

  Benvolgut Senyor:

  Moltes gràcies per la informació anotada sobre els almanacs o calendaris dels Pagesos, que s’editen als Estats Units d’Amèrica, com és ara el “Former’s Almanac”.

  De nou, felicitats per aquets 150 anys de constància i bona feina, vers el món de la pagesia i de les nostres tradicions i cultura.

 6. senga diu:

  A casa nostra, des de fa molts anys, no pot faltar el calendari…… Per molts anys
  poguem seguir disfrutant estones d’una repassada als seus fulls.

 7. Joan parareda Prats diu:

  Fa uns 40 anys que compro el Calendari dels Pagesos, però a casa els meus pares ja el compraven.
  Moltes felicitats per aquets primers 150 anys de pubicació i que en pugin complir molts més.
  Anècdota:
  – En un viatge a Nova York l’any 1993, en una gran llibreria, amb sorpresa vaig veure i després comprar, el que semblava el nostre Calendari dels Pagesos escrit en anglès. És amb un contingut molt semblant, el mateix tipus de paper i format lleugerament més petit i amb el mateix estil de gravats. El seu nom és “Farmers Almanac” i en aquell any complia el 176 aniversari de la seva publicació ininterrrumpuda. No se si el coneixen.

  • Amadeu Carbó diu:

   Benvolgut lector.

   Calendaris i almanacs semblants als nostres Pagesos o a l’inrevés van ser un fenomen editorial no només a Europa sinó també especialment als Estats Units. Aquest fet va lligat a que la Constitució dels Estats Units (1781) reconeix la llibertat de premsa com a dret fonamental i per tant tots aquests tipus de publicació van trobar camp adobat en el propi marc legislatiu. En el cas europeu les monarquies absolutistes i les estructures de l’antic règim no permetien el lliure trànsit de la informació i molt menys en els sectors populars de la població . Les idees il·lustrades i posteriorment els canvis que va generar el liberalisme i les constitucions de finals del XVIII i durant el XIX a semblança de l’Americana van permetre un esclat de calendaris així com de diaris ja que és un fenomen paral·lel.

   Pel que fa a la publicació que esmenteu “Farmer’s Almanac” va iniciar-se el 1818 a Morristown, Nova Jersey a cura de David Young i Jacob Mann com editors. La seva primera publicació coincideix després de l’any “sense estiu” que va suposar una catastrofe per les explotacions agrícoles. Com a curiositat us podem dir que l’any 2006 es va fer un intent de donar-li format televisiu a l’americana, experiencia que no va anar mes enllà.

 8. Alfred Traval diu:

  Els que encara estem a pagès i treballem la terra i el bestiar, es un clàssic tenir a mà lo calendari anualment.
  Gràcies.. gracies i gràcies…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>